ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ

ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΟΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΤΟΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Σύμφωνα με τα διεθνή Τεκτονικά ειωθότα, κάθε ανεξάρτητο κράτος δικαιούται να έχει μίαν Μεγάλη Στοά, κάτω από την οποίαν θα λειτουργούν όλες οι Στοές της επικράτειας. Παρόλο ότι από της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, οι Τέκτονες της Κύπρου εδικαιούντο να ιδρύσουν την δική τους Μεγάλη Στοά, τούτο, δια πολλούς λόγους, κυρίως συναισθηματικούς, δεν υλοποιείτο. Μετά από αρκετές προσπάθειες, οι Κύπριοι Τέκτονες, την 4ην Δεκεμβρίου 2005, συνήλθαν τελικά εις Γενική Συνέλευση και πήραν την ιστορική απόφαση της ιδρύσεως της δικής τους Μεγάλης Στοάς της Κύπρου, δια συντριπτικής πλειοψηφίας.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ;

O Τεκτονισμός ως φιλοσοφικός προοδευτικός και φιλανθρωπικός θεσμός, αποσκοπεί στην ηθική και πνευματική βελτίωση των μελών του με την αυτογνωσία, την έρευνα της αλήθειας, την αλληλεγγύη και την εφαρμογή ηθικών αρχών. Τα μέλη του διδάσκονται αυτές τις αρχές, με μια σειρά από εργασίες, οι οποίες ακολουθούν αρχαίους τύπους και χρησιμοποιούν έθιμα και σύμβολα των αρχαίων λιθοξόων, σαν αλληγορικούς οδηγούς.

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΥ;

O Τέκτων ενθαρρύνεται να εκτελεί τα καθήκοντά του, πρώτα προς τον Θεό (με οποιοδήποτε όνομα είναι γνωστός) μέσα απ’ τη πίστη και τη θρησκευτική του πρακτική, μετά προς την οικογένεια και τέλος προς τους συνανθρώπους του, μέσα από τη φιλανθρωπία και την αλληλεγγύη. Επίσης ο Τέκτων προσπαθεί συνεχώς να επιτύχει την ηθική και την πνευματική του βελτίωση.

ΠΟΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΓΙΑ ΕΙΣΔΟΧΗ;

Βασικό προσόν, για εισδοχή, είναι η πίστη στο Θεό και στην αποκεκαλυμμένη θέληση Αυτού. Μέλη μπορούν να γίνουν άνδρες, ηλικίας 23 τουλάχιστον ετών, κάθε φυλής, νοουμένου ότι εκπληρώνουν αυτό το βασικό προσόν και είναι χρηστών ηθών.

ΕΙΝΑΙ Ο ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ΜΥΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ;

O Tεκτονισμός δεν είναι μυστική οργάνωση. Όπως πολλές άλλες εταιρείες, κρίνει κάποιες από τις εσωτερικές του υποθέσεις σαν προσωπικά θέματα των μελών του. Δεν υπάρχουν μυστικά για τους σκοπούς και τις αρχές του. Καταστατικό και Κανονισμός Λειτουργίας του είναι γνωστά στους ενδιαφερόμενους.

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

ΕΙΝΑΙ Ο ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ;

O Τεκτονισμός δεν είναι θρησκεία, ούτε υποκατάστατο θρησκείας. Δέχεται άνδρες που ανήκουν σε διάφορες θρησκείες και ακολουθούν τη δική τους πίστη. Για τον λόγο αυτόν απαγορεύει θρησκευτικές συζητήσεις, κατά τις συναντήσειις των μελών του, σε οποιονδήποτε τεκτονικό χώρο. Ο Θεός κάθε Τέκτονα παραμένει Εκείνος της Θρησκείας του. Προκειμένου δε να μην υπάρχουν μεταξύ των Τεκτόνων, δογματικές αντιπαλότητες ή θρησκευτικές διαφορές, ο Θεός αποκαλείται με τη γενική προσωνυμία του Μεγάλου Αρχιτέκτονος του Σύμπαντος.

ΠΟΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ;

Oι Τέκτονες αναμένεται να σέβονται απόλυτα τους νόμους της χώρας όπου ζουν και εργάζονται. Ενθαρρύνονται δε να εμπλέκονται ενεργά στα κοινωνικά δρώμενα με στόχο πάντα το κοινό καλό. Η χρήση τεκτονικής ιδιότητας για προώθηση προσωπικών ή επαγγελματικών συμφερόντων και καταδικαστέα και αντιτίθεται της ελευθεροτεκτονικής.

ΠΟΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ;

O ελευθεροτεκτονισμός δεν εμπλέκεται στη πολιτική και οι πολιτικές συζητήσεις απαγορεύονται αυστηρά κατά τις συναντήσεις των μελών του, σε όποιονδήποτε τεκτονικό χώρο.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ;

Παραδοσιακά ο Ελευθεροτεκτονισμός δέχεται ως μέλη του μόνο άνδρες. Οι λιθοδόμοι, απο τους οποίους προέρχεται ο σύγχρονος Ελευθεροτεκτονισμός ήταν μόνο άνδρες. Όταν ο Ελευθεροτεκτονισμός οργανώθηκε με τη σημερινή του μορφή στην αρχή του 18ου αιώνα, η θέση των γυναικών στη κοινωνία ήταν διαφορετική απο ότι σήμερα. Απο σεβασμό και μόνο στη παράδοση, μόνο άνδρες μπορούν να γίνουν μέλη στη Μεγάλη Στοά της Κύπρου. Υπάρχουν βέβαια οργανώσεις που λειτουργούν με τεκτονικές πρακτικές που δέχονται ως μέλη τους και γυναίκες.